24 d’ag. 2015

RESSEGUINT EL SO DELS PERISSÓ

Com ja va esdevenint tradició després de quatre anys seguits (el SSOM es va incorporar al segon any), Vivelles Cultura i entorn de Sant Genís, l’Associació Pepet Caralt de veïns i amics del Barri del Castell i la Barretina Vermella de Malgrat de Mar, i SSOM de Santa Susanna, quatre entitats amb objectius comuns de tres municipis veïns, organitzem una caminada conjunta per compartir una agradable jornada coneixent l'entorn i el patrimoni d'algun dels tres pobles.

Per això l'1 de maig d'enguany ens vam desplaçar a Sant Genís, doncs l'activitat la dirigia Vivelles, Cultura i Entorn de Sant Genís. La trobada va ser davant l'Antiga Escola, i sota el títol anunciat "Resseguint el so dels Perissó", es començà a desgranar el fil conductor dels últims músics de la tradició que varen fer sonar els seus instruments a Sant Genís, coixineres i flabiols, durant la primera meitat del segle XX. Els germans Perissó, tot i que eren naturals de Santa Susanna, varen dur el seu so fins a Sant Genís i molt més enllà, i vam anar resseguint el seu recorregut cap a Vallplana, a mig camí entre Sant Genís i Tordera, on trobem Sant Pere de Vivelles i fins a arribar a Can Nofre, al vell Camí Ral, antiga casa de menjars on també s’hi feia ball, que ells havien amenitzat un munt de vegades. És més, a Can Nofre, en Pep Mollfulleda hi va conèixer l’Engràcia Verdaguer, de Can Xalandric, amb qui s’acabaria casant i anant a viure a Can Mestroi.  

Les explicacions d’en Xavier Salicrú i l’Anna Ma. Anglada amb les referències històriques, i l’ambientació musical a càrrec d’en Pau Benítez i la Mar Vilà, ens van transportar cent anys enrere refent el recorregut que en Ton i en Pep Mollfulleda havien fet moltes vegades. 


Felicitem a Vivelles Cultura i Entorn a Sant Genís per la recerca, l’ambientació i la divulgació del que forma part del patrimoni cultural i musical, els Perissó, els últims músics de la tradició oral en actiu.














(Fotos: Joan Piña i SSOM)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada