5 de febr. 2017

JORNADES EUROPEES DEL PATRIMONI 2016 - EL MAS JORDÀ, UN PATRIMONI PER DESCOBRIR

El mes de setembre arribem a la data de la celebració de les JORNADES EUROPEES DEL PATRIMONI, de les quals ja s'han fet diverses edicions al nostre poble i de les quals hem participat, l'any 2010 (Torres de guaita), 2012 (Passejades per la història de Santa Susanna) i 2014 (Patrimoni i resistència: 1714 Guerra de Successió – 1936 Guerra Civil).

Les Jornades Europees del Patrimoni van ser creades pel Consell d’Europa l’any 1991, i consisteixen en tot un seguit d’activitats per obrir i acostar el patrimoni a la població amb caràcter gratuït.

El dissabte 17 de setembre, a les 10:00 del matí, i amb el nom “EL MAS JORDÀ DE SANTA SUSANNA UN PATRIMONI PER DESCOBRIR”, va tenir lloc a la Sala polivalent del Centre Cívic (Rambla dels Països Catalans núm. 2), la presentació d’estudis sobre can Jordà i la seva història, "un projecte multidisciplinar al servei de la història de Santa Susanna", una activitat gratuïta, oberta a tots els públics, i organitzada conjuntament per l’Arxiu Comarcal del Maresme, el Consell Comarcal del Maresme, l’Ajuntament de Santa Susanna i SSOM.

Cent sis persones van assistir ahir a l’acte del matí que s’encetava amb la benvinguda de la Vicepresidenta del Consell Comarcal del Maresme Mònia Palacin i del Regidor de Cultura de l’Ajuntament José Maria Carnicero, i amb la presentació del projecte integral de l’estudi del Mas Jordà a càrrec d’Alexis Serrano, director de l’Arxiu Comarcal del Maresme.

A continuació els investigadors que han participat del projecte vàren anar presentant les seves comunicacions: “La prospecció geofísica del jaciment de Can Jordà” a càrrec de Roger Sala, “El jaciment arqueològic de Can Jordà” a càrrec de Ramon Coll, “De la casa de Pineda a Mas Jordà” a càrrec de Jesús Rodríguez, “Dels Jordà als Clarabuch” a càrrec d’Alexandra Capdevila, “El patrimoni arquitectònic del Mas Jordà. Síntesi evolutiva i elements significatius” a càrrec d’en Joaquim Graupera i “El tractament arxivístic del fons documental del Mas Jordà” a càrrec d’Alexis Serrano. 

Va cloure l’acte l’Alcalde Joan Campolier Montsant, que va fer lliurament als ponents d’una rèpicla de la Masia de Can Ratés en agraïment per la seva participació. Molt especialment va fer lliurament d’un obsequi en nom de l’Ajuntament a en Pere Clarabuch Pellicer, propietari de Can Jordà, per agraïr-li la seva contribució a escriure la història de Santa Susanna. També els ponents i en Pere Clarabuch vàren rebre un obsequi en agraïment a la seva participació per part de la nostra entitat.

A la tarda vam fer la visita comentada al Mas Jordà. Una cinquantena de persones es van desplaçar amb el carrilet i una seixantena més hi van acudir amb vehicles particulars. Dins del Mas en Ramon Coll comentava als diferents grups una exposició de peces trobades en l’obertura d’una rasa els anys 80, i en Joaquim Graupera explicava in situ l’evolució arquitectònic del mas a través de les diverses estances, en Pere i la Glòria, la seva dona, donàven explicacions i atenien als visitants.

Una completa jornada que mereix molts d’agraïments, el primer a en Pere Clarabuch i la seva família, per obrir les portes de casa seva i compartir el resultat dels estudis i troballes que amb la seva constància i interès han tirat endavant; a l’Arxiu Comarcal del Maresme i el Consell Comarcal per triar el nostre poble per fer la presentació d’aquest projecte, a l’Ajuntament de Santa Susanna per l’interès i els mitjans per portar-la a terme, sense els quals no hauria estat possible; a l’equip d’investigadors que amb el seu gran treball han fet possibles els resultats que ens mostràven, i que a més els han presentat desinteressadament en el marc d’aquestes Jornades, als quals felicitem també per la seva manera amena, didàctica i planera en les seves exposicions, i finalment a tots els assistents que van fer que el Centre Cívic s’omplís fins a la seva màxima capacitat, i també el Mas Jordà, a la visita de la tarda, fent que les jornades fossin un èxit de participació.

Donem les gràcies però especialment a en Pere i la Glòria, perquè sempre ens ha obert les portes de casa seva i ha compartit amb nosaltres el resultat dels seus estudis i descobertes, perquè gràcies a la seva bona disposició va ser possible dur a terme aquestes jornades, i per la seva generositat, posant-ho tot plegat al servei de la història del nostre poble i de la comarca.


















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada