1 de juny 2017

ASSISTIM ALS ACTES AMB MOTIU DEL 80è. ANIVERSARI DE L'ENFONSAMENT DEL "CIUDAD DE BARCELONA" A MALGRAT DE MAR

Els dies 27, 28 i 30 de maig es fan tot un seguit d'actes  a Malgrat de Mar i Mataró, amb motiu del 80è. aniversari de l'enfonsament de la nau "Ciudad de Barcelona" davant les costes de Malgrat. Aquest fet va tenir lloc el 30 de maig de 1937, quan un submarí italià va torpedinar el vaixell de la companyia Transmediterrània Ciutat de Barcelona, que es va enfonsar davant la costa de Malgrat. Transportava brigadistes internacionals i hi van morir, que se sapiga amb seguretat, 43 persones. Els veïns de Malgrat es van bolcar en el rescat dels supervivents. Aquest és el cartell dels actes programats.


El diumenge dia 30 assistim a l'Arxiu de Malgrat de Mar a les dues conferències programades, la primera a càrrec de Ma. Lourdes Prades, de presentació del projecte SIDBRINT una plataforma d'informació digital sobre les Brigades Internacionals, i la segona de Sònia Garangou Tarrés, sobre l'enfonsament del Ciudad de Barcelona: de l'oblit a la recuperació. 
També es va presentar el tràiler d'un documental en què s'està treballant, i  una proposta de memorial, una escultura per instal•lar a la platja de Malgrat. Un artista anglès que està instal•lat a Barcelona, Ron MacDonald, va trobar que un dels brigadistes morts es deia igual que ell. Colpit per la coincidència, ha treballat en una peça que representi l’episodi i amb què la gent pugui interactuar. La idea és fer una campanya de micromecenatge internacional cercant la mateixa solidaritat per finançar el projecte que van tenir els brigadistes l’any 1937 per lluitar en defensa de la llibertat en un país que no era el seu.
Tot plegat un gran treball d'investigació del qual també s'ha fet una publicació d'articles i documents sobre els brigadistes internacionals, com a continuació de la que ja es va fer amb motiu del 75è. aniversari de l'enfonsament.

Enllaç de l'avanç del documental del 80è. aniversari:


I un enllaç de l'entrevista publicada al Punt Diari amb la historiadora Sònia Garangou i Tarrés.



El "Ciudad de Barcelona" i el submarí "General Sanjurjo" que el va enfonsar


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada